AKTIVAN ŽIVOT I ZDRAVLJE

ZDRAV NAČIN ŽIVOTA JE ZAPRAVO AKTIVAN NAČIN ŽIVOTA

Ako ne volite igre na sreću, onda ne bi trebalo da se oslanjate ni na lutriju životnog veka.
Studije su pokazale da je smrtnost tri puta manja pogotovo u dobi između 50-70 godina kod osoba sa boljom kondicijom.

Benefiti fizička aktivnosti su mnogobrojni

  • pomaže boljem radu srca, organa za disanje, razvoju i očuvanju mišićno zglobno koštanog sistema,
  • daje energiju,
  • pomaže da se osećamo i izgledamo bolje,
  • ima povoljan uticaj na zdravlje,
  • povolno utiče na izgradnju ličnosti,
  • povećava samopouzdanja,
  • utiče na izgradnju timskog duha,
  • kao i razvoj prijateljstva.
fiesta-fitnes-pancevo-natasa-trening-vezbanje-mrsavljenje-misici-bol-u-ledima-teretana-vacum-slim-personalni-plan-ishrane-individualni-zdrava-hrana-fit-body-pass

Lepota zaista dolazi iznutra.
Pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost su glavni faktori za održavanje željene telesne težine.
Aktivan život povoljno utiče na sistem za kretanje, zdravlje srca i krvnih sudova, sistem za disanje, a samim tim smanjuje rizik od moždanog udara, infarkta, dijabetesa II, gojaznosti, bola u leđima, osteoporozu, a ima i mnoge psihološke prednosti.

STARENJE NE MOŽEMO SPREČITI ALI GA ITEKAKO MOŽEMO USPORITI

Ljudi koji održavaju odgovarajuću fizičku aktivnost i imaju kontrolu telesne mase, pored drugih prednosti imaju i produžen životni vek.
Istraživanja su pokazala kako sa svakom decenijom života odrasla osoba gubi u proseku 5% mišićne mase.
Osobe koje nastave ili započnu sa fizičkom aktivnošću gube značajno manje mišićne mase od pojedinaca koji nisu skloni fizičkoj aktivnosti.

Kod žena, padom estrogena u 40. godinama, pojačava se funkcija receptora u stomaku, te se tu prirodno taloži sve više masnog tkiva. Metabolizam se i dalje usporava za oko 2%, a dolazi i do znatnog gubitka mišićne mase jer opada i nivo hormona rasta.

Starenje, osim gubitka mišićne mase, donosi sa sobom i povećan rizik od opadanja kognitivnih funkcija, depresije i mnoštva različitih bolesti.

Poboljšanje fizičke aktivnosti i kontrola telesne mase, održavaju normalan krvni pritisak (hipertenzija) i sniženje masnoća (holesterola i triglicerida) koji znatno smanjuju učestalost infarkta srca.

Opšte pravilo za mišićnu masu je ”koristi je ili ćeš ostati bez nje”. Takođe, mišićna masa kao pogon za gorivo koristi masti kao izvor energije. Ne postoji mnogo toga što se može učiniti da bi se sprečio proces starenja, ali zato se možemo  potruditi da živimo zdravijim i aktivnijim načinom života. Fizičkom aktivnošću možete sprečiti gubitak mišića, očuvanju čvrstih kostiju, bolji imunitet, očuvanju aktivnog i angažovanog uma i uveliko smanjuje rizik od depresije. Sve ovo utiče i na bolji imunitet.

BITI FIZIČKI AKTIVAN U NAJMANJU RUKU ZNAČI JEDNA BOLEST MANJE A JEDAN OSMEH VIŠE

VI BIRATE!