U svom dugogodišnjem radu sa klijentima koji imaju višak kilograma, i onih koji kreću na vežbanje a nikako da krenu, primetila sam da se javljaju određeni stavovi, odnosno uverenja koji se ponavljaju kod većine. Takvi stavovi sa sobom nose i određene šablone ponašanja koji ne donose adekvatne rezultate.

U ovom tekstu imate prilike da prepoznate ta uverenja i napravite prvi i najvažniji korak ka promeni.

 
 

 

Piše: Nataša Andrevski, fitness  trener i menadžer Fieste

Za početak, ako želite da SMRŠATE evo par saveta šta sve NE MORATE:

 • da gladujete
 • da provodite sate radeći kardio
 • da se u potpunosti odreknete bilo kojeg makronutrijenta
 • da uzimate bilo kakve suplemente i „čarobne napitke“
 • da promeniti svoj život iz korena

Većina vas koji pokušavate da smršate ili započnete sa vežbanjem već ste pokušali da vežbate, smanjite kalorijski unos i pratite sva pravila raznih dijeta. I niste postigli ništa!

Navike i način razmišljanja koje ovaj šablon uverenja nosi sa sobom:

 • Tek kada smršam, počeću da vežbam!
 • Nemam kondiciju pa ne mogu na vežbanje!
 • Umoran /na sam!
 • Mrzi me da se pokrenem!
 • Osećam se tromo i teško da bih se pokrenuo /la!
 • Nikako da se uskladim sa odlukom a i vremenom pa da počnem da vežbam!

PREPOZNAJETE LI SVOJE NAVIKE?

People photo created by Racool_studio – www.freepik.com

Za početak najvažnije je da prilagodite svoj način razmišljanja koji će vas, korak po korak, dovesti do cilja.

U radu sa našim psihologom, klijenti dolaze do spoznaje da je višak kilograma često samo posledica, dok je uzrok negde dublje. Pokušajte da uvidite koji je vaš uzrok  gojaznosti.

Prisetite se kada ste se ugojili? Razmislite u kojim trenucima najviše jedete? Da li teško donosite odluke? Šta vam je najveći problem kada krenete sa promenama u načinu ishrane?  Kopajte po sebi ne bi li ste saznali i otklonili uzrok.

Bez hrane i kretanja ne možemo funkcionisati, ali ne možemo ni večito  ‘”korigovati” svoj jelovnik i biti u pokušaju da se pokrenemo.  Pokušavati nije isto što i činiti, raditi, delati.  Pokušaj ostaje pokušaj i ne vodi nikuda, pa čak ni u iskustvo. Biti na dijeti a ujedno čekati da se ona završi je suludo i uzaludno. Pokušati ići na vežbanje a nikada ne otići je besmisleno.

Koje to misli treba da uvidite i samim tim zaobiđete takav način razmišljanja?

POČINJEM OD PONEDELJKA!

Danas je nedelja , hm daj da pojedem sve pred sobom jer od sutra nema ničega više za mene. Sutra je famozni ponedeljak. Znate koliko ovo nema smisla? 

Nemojte živeti u budućnosti pripremajući se za ovo ili ono a u sadašnjem trenutku raditi stvari koje kasnije moraju da se „popravljaju“.

Donesi ODLUKU bez odlaganja!
Sada, u ovom trenutku uradi to što ostavljaš za drugi dan!

Zdrav način života kao i fizička forma ne dolaze sami od sebe. Posmatrajući druge ljude, čini vam se da je njima jednostavno i lako da budu takvi kakvi jesu, nekako fit. Isti ti ljudi su radili na tome, svaki dan, malo po malo.

Dobra vest je da je uvek pravo vreme za početak a čarobni ponedeljak je stigao i to upravo sada.

NEMAM VREMENA , PORODICA MI JE PRIORITET

Budite primer svojoj deci i porodici. Pokažite im na svom primeru da je od značaja voditi brigu o svom telu i zdravlju. Svakako, vašoj porodici je potrebno da budete zdravi. Vežbanje jača imunitet, smanjuje stres, poboljšava raspoloženje a fizička spremnost olakšava svakodnevnicu.

Neka vam vaša porodica bude motivacija jer građenjem svojih ličnih kvalitetnih navika poput vežbanja i pravilne ishrane, vašoj porodici je lakše da steknu iste te navike, po uzoru koji im pružate. Ovo ne znači da morate sebi pripremati posebnu hranu. Možete jesti istu hranu kao I ukućani, suština je da promenite navike.

NE VOLIM DA VEŽBAM

Zašto mislite da to treba da volite?!  Apsolutno nije neophodno!

Ako vam fitness ljubav ne prija, nemojte se terati, jer na taj način ona postaje neodrživa i toksična za vas. Biće vam mučno prilikom svakog odlaska na trening. Menjajte fokus!

Umesto “mučenja”, obratite pažnju na vaš postepen napredak. Stavite fokus na mnoge druge blagodeti koje vam donosi kao što je npr.  kondicija koja blagotvorno deluje na mentalno i fizičko zdravlje. Ljubav se gradi postepeno.

Imate slobodu da birate onu fizičku aktivnost koja vama najviše odgovara i prija. 

TRUDIM SE DA VOLIM SEBE I SA VIŠKOM KILOGRAMA

“Voleti i prihvatati sebe” nije istinito bez rada na sebi, u svakom smislu. Pružanje ljubavi sebi putem hrane i neaktivnosti, odnosno “površno prihvatanje” viška kiligrama, složićete se, i nije baš najsjajniji vid ljubavi.

Ljubav “traži” stalni napredak, a samo puko prihvatanje odraza u ogledalu i nagrađivanje sebe hranom koja nas ne hrani već goji, predstavlja stagnaciju pa čak i nazadovanje. U  ovom primeru ljubavi, ljubav prema sebi bi bila da vežbate i hranite se kvalitetno upravo iz čiste ljubavi.

SVE SAM PROBAO/LA I NIŠTA MI NE IDE

Svi bismo sve sada i odmah. Nažalost, ni za jednu pravu i kvalitetnu stvar u životu, ne postoji čarobni štapić i svaki process zahteva vreme.  Sve je to normalno i očekivano, stoga ne žurite. Polako… Niste se za par nedelja ni ugojili, pa nećete baš ni za dva dana smršati. Proces mršavljenja može trajati i godinu dana u zavisnosti od viška kiligrama… Ali to nema nikakve veze jer vi niste na dijeti koja prolazi.

Vi usvajate nove navike. Navike se grade postepeno i polako jer se na taj način budi volja koja će vas dovesti do momenta kada ćete posegnuti za jabukom a ne čokoladom.

IZGRADI SEBI NAVIKU, ne pružaj otpor, već FOKUS stavi na sve BENEFITE!

STAVOVI i CILJEVI su daleko bitniji nego što mislimo. Pored treninga dozvolite sebi i dan za odmor.

Ne verujete… Isprobajte!