ALWAYS BELIEVE IN THE IMPOSSIBLE!!

Najteže je početi! Zašto je to tako? Prvo, zbog toga sto smo uvek nesigurni po pitanju rezultata, a drugo što očekujemo rezultate u najkraćem mogućem roku. I eto razloga za frustraciju.

Postoji nešto što je stvar ukusa i to je ok jer smo svi mi različiti. Međutim, uvek postoji i stvar izbora. Izabrati nešto za svoje dobro, uvek nam je na korist. Tako je i sa fizičkom aktivnošću.

 

Piše: Nataša Andrevski, fitness  trener i menadžer Fieste

 

Danas se čak i pri samoj ideji bavljenja fitnesom, javlja jedan fenomen-“moram da se žrtvujem ako želim doći do željenog izgleda”. Uz to nas svakodnevno “bombarduju” fotografijama i snimcima “idealnog izgleda”-biti mišićav, striktno određenih proporcija, iskvarcovan, bez trunke potkožnog masnog tkiva, dehidriran…

 Ako na to dodamo i razne fitnes stavove koji često znaju biti vrlo strogi, nije ni čudo što počinjemo da se osećamo kao nakaze, pod strašnim pritiskom da nešto moramo a da za to nismo sposobni. Pogotovo kada se potencira parola “bez bola nema rezultata”. Nažalost, to zapravo dovodi do toga da pomislimo “izginuh a nisam još ni počeo”, “nije ovo za mene”, “odustajem”…

Neki zaista odustanu, dok drugi krenu linijom manjeg otpora pa počnu da konzumiraju raznorazne suplemente, dodatke ishrani, hranu na kašičicu, tablete, kapsule- ovo zvuči lakše od vežbanja ili će mi doneti bolje rezultate. Podrazumeva se da morate imati i adekvatnu opremu-helanke, majice, patike, veš koji propušta vazduh, sve u tonu da što lepše izgleda i ostavlja utisak. A istina je da mi nismo ni svesni koliko ovakvo isticanje krajnosti vodi fitnes industriju u jednom potpuno suprotnom smeru od onog u kom bi trebalo da plovi taj brod.

Da li se i vi pitate koja je onda korisno-primenljiva vrednost svega ovoga?

Fitnes i fizička aktivnost ne treba da budu bolni, teški, naporni. U treningu se uživa, budi se unutrašnja motivacija koja predstavlja pokretač za svaki dalji napredak i istrajnost. A samo osećanje sreće i zadovoljstva jačaju samopouzdanje. Do toga dolazi nakon odrađenog treninga. Suština samog vežbanja je zapravo da se održi optimalan nivo snage tela, da poboljšamo svoj kardiovaskularni sistem, da poboljšamo sistem za varenje, da potrošimo kalorije i smanjimo stres. Fizička aktivnost je jedan od odlučujućih faktora za razvijanje sreće i zadovoljstva.

Ono što je najbitnije u samom postizanju cilja, jeste da izaberete aktivnost koja vam prija kao i samo mesto vežbanja, kako vam ne bi bilo teško ni da dođete ni da vežbate. Tada rezultati dolaze mnogo brže!

Ne dozvolite da vas pojedu sa iskrivljenim predstava o idealnoj fizičkoj formi, da vam hrana postane opterećenje i da sve to budu izgovori da ne pružite sebi šansu da budete zdraviji i srećniji. Dozvolite fitnesu da doprinese vašem kvalitetu života a ne da postane još jedno “mučenje”-toga imamo i previše.