Sve počinje u ranom detinjstvu kada stičemo navike za život.  Naši roditelji počinju da nas uče šta je dobro. Uz njih naučimo neke rutine koje posle automatski radimo, bez imalo muke i razmišljanja.

Sigurno možete da se setite mnogih: oblačenje, skidanje, obuvanje pre izlaska iz kuće, jedi kad si gladan, pij vode kad si žedan i mnoge druge bitne operacije koje prihvatamo kao „moranje“ na neki način.

Ok primere koje sam naveo jesu skoro pa na moranje, ali šta je sa na primer (kod nekih) svaki petak gledanje filma ili rutina svaki drugi vikend idemo  na selo itd… ima masa primera koji su za pojedine grupe – e tu leži jedan od načina za rešenje onoga što je nama i želja: kako se naterati da vežbamo. 


                                         Health photo created by freepik – www.freepik.com

Zamislite da su vas roditelji od malane naučili da vežbate svaki dan. Da li zamišljate?

Jutarnja gimnastika,  3x nedeljno po 1h vežbe snage,  brza šetnja ili trčanje svako jutro…  ili bilo koja aktivnost koja vam trenutno pada na pamet .

Naravno ima i onih porodica koje imaju neku aktivnost koja je rutina, navika u njihovim životima.

Da, postoje i takve porodice.

 
 

Happy family exercising with dumbbells at fitness studio

Pretpostavka da vi  ne spadate u njih čim čitate ovaj članak. Pa kako uvesti nešto u svoju rutinu? Kako doći do toga da mi odlučimo i izaberemo šta će to biti naša rutina, naša navika?

Lako je reći, možda malo teže za uraditi a najteže je pokrenuti se.

Prisetimo se naših roditelja sa početka priče koji su nas podsećali na redovno ponavljanje neke radnje koja nam je na kraju postala rutina.

Ako počnemo redovno da treniramo, u početku nam je to veliko opterećenje, teško nam je da se pomerimo, mrzi nas, pronalazimo razne izgovore i opravdanja zašto se ne pokrenuti a nedostatak snage i kondicije otežava čitav proces.

Korak po korak, iskorak po iskorak, dan po dan i polako sa vremenom stičemo naviku koja polako i neprimetno prelazi u rutinu i potrebu.

Da, da rutina je ono kada nešto radimo automatski, zato što tako želimo, hoćemo i zato što se bolje osećamo, bez pogovora, kukanja i opravdanja.

Zvuči neverovatno zar ne? Da mi treniranje bude bez naprezanja i automatski – iz ove perspektive zvuči skroz nerealno i nemoguće.

Ali uvek ima ono ALI što sve kvari ili u ovom slučaju bolje reći popravlja… Naravno da može i da je moguće.

Ne verujete mi? Pa samo se setite da sigurno poznajete par njih koji treniraju sa uživanjem, pa i svaki taj trener je skroz lepršav u svakoj toj vežbi koju odradi ne samo sa nama ili našom grupom, već mnogo puta dnevno uz svakog koga trenira.

 

Sigurno postoji masa rutina koje ste vremenom u životu promenili – verujem da ne idete i dalje na selo svaki drugi vikend… ili crtani film pre spavanja u 19:15 … da, neke rutine nam se čine kako jako lako možemo promeniti, e pa tajna je u tome da svaku rutinu, naviku možemo promeniti.

Za sve je potpuno isti recept: samo i jedino ponavljanje iste operacije dokle nam ne postane rutina. Koliko puta treba ponavljati je jedinstveno za svaku osobu, nekom je dosta par puta, a neko mora više puta da ponavlja. Da li je teško? Da, naravno, u početku, ali vremenom sve lakše i lakše i na kraju prelazi u potpunu automatizaciju i lakoću.

Sigurno imate svoj recept koji možete primeniti za ubrzavanje procesa sticanja navike, rutine. Taj recept vam je koristio za promenu neke navike.

Primenite ga i sada.

vezbanje i ishrana

Svesni smo da sticanje rutine treniranja doprinosi mnogo. Pa to je za naše zdravlje takođe dobro. Za duži, lepši i zdraviji život. Za formu, kondiciju, lakoću kretanja. Pa čak i stas. Mnogo dobrih stvari, ali ja koliko znam nema loših, ja još nisam našao nešto što je „protiv“ treniranja. Pa čak i pri povredama, pošalju vas na fizikalnu terapiju – jedan vid treniranja. Imate li zdravstvenih problema sa srcem, plućima, cirkulacijom … opet prvi savet lekara je šetnja – i gle, opet jedan vid treniranja… Tako da prvi korak je odlučiti se o sticanju nove rutine, navike.

Da li si se odlučio da će tvoja nova rutina biti treniranje?

Ja jesam i uživam u tome. 

piše: Damjan Gruičić