Kako brzo i efikasno doći do dobrog osećaja?

ŽELITE DA SE OSEĆATE BOLJE?

Da li se ikada ujutru probudite osećajući se tromo, bolno ili nekako „tesno“?

Svoj dan možete započeti upravo ovom jutarnjom rutinom i za samo pet minuta bićete budni, raspoloženi i spremni za polazak

Istežite se kada god poželite i imate vremena pa čak i nekoliko puta dnevno.

Istezanje ne zahteva posebnu pripremu. To je prirodna i instiktivna aktivnost koju često i nesvesno izvodimo nakod dugog sedenja, ležanja, spavanja, odnosno dugog boravka u jednom mestu i položaju, nakon neaktivnosti.

Istezanje ne oduzima puno vremena, ne zamara kao ostale vrste fizičkog vežbanja, ne zahteva nikakvu dodatnu opremu. Ustanite i protegnite se.

Piše: Nataša Andrevski, fitness  trener i menadžer Fieste

 

Ako imate bol u leđima, koji je često posledica spazme mišića leđa, kukova i zadnjice, istežite se. Svakodnevnim istezanjem može se ublažiti bol a JAČANJE ovih mišića i otkloniti.

Vežbe istezanja nisu teške ni naporne, svi ih mogu izvoditi pa čak i vi. Možete ih praktikovati i kao jutarnju gimnastiku i na taj način učiniti svoj dan svežim i energičnijim, ništa lakše i brže, istezanje kičme i zadnje lože.

zbog čega je istezanje važno

Važno je jer povećava fleksibilnost (pokretljivost), a veća fleksibilnost smanjuje rizik od povreda zglobova, ligamenata, mišića. Istezanjem postajete rastegljiviji, elastičniji, pokretljiviji a samim tim i otporniji na neke moguće povrede.

Verovali lili ne, istezanje poboljšava cirkulaciju jer poboljšava protok krvi u mišićima a poboljšana cirkulacija ubrzava oporavak mišića nakon nekog napora ili vežbanja, onosno dugog sedenja. 

 

Postoje dve vrste pokretljivosti, odnosno dva načina istezanja aktivno (aktivno nekada može biti statičko i dinamičko) i pasivno istezanje koje je uvek statičko. Obim i intenzitet su važni delovi same metodike istezanja. Samu metodu i cilj istezanja ćemo prepustiti trenerima.

Ono što je vama bitno za istezanje, nešto poput važnih napomena je sledeće:

  • Ne pokušavajte da na silu i na brzinu postanete pokretljivi
  • Ne radite brze pokrete sa zamahom
  • Nikada ne krećite naglo i prejako. Krenite lagano i opušteno. Tek kada osetite relaksiranost, povećajte amplitudu pokreta
  • Zadržite se u poziciji u kojoj osećate udobno istezanje, kroz par desetina sekundi napetost će se smanjiti i tada možete povećati amplitudu pokreta ili jednostavno provesti još par sekundi u toj udobnosti
  • Dišite sporo, relativno duboko, nikako ne zadržavajte dah, izdišite kada idete u pretklon, otklon ili zasuk. Ne istežite se do tačke kada vam je otežano disanje
  • Stvorite mentalnu vezu sa delom tela koji istežete i osetite istezanje

Kao što je napisano,  radi se o sekundama, ne minutima ili satima; znači da ponovimo, istezanje ne zahteva puno vremena. Važno je ukupno vreme provedeno u krajnjoj amplitudi bez obzira da li je to vreme postignuto sa velikim brojem kratkih ponavljanja ili sa malim brojem dugotrajnih.

Nekim danima pokretljivost će biti manja a nekim danima uobičajena jer postoje i spoljašnji i unutrašnji faktori koji utiču na pokretljivost odnosno fleksibilnost. Toga treba biti svestan  pa u danima kada“ ne ide“ i u takvim trenucima, ne preterivati sa velikim amplitudama pokreta.

Istezite se redovno, bar tri puta nedeljno, to vam je samo par minuta a puno vam znači. I pravilno, da pravilno, u ovom slučaju pravilno znači relaksirano, ne na silu i samo u skladu sa svojim mogućnostima a povećanje amplitude pokreta doći će s vremenom. Ne zaboravite da je povećanje amplitude pokreta samo jedna od korisnih efekata istezanja.

Naglasak stavljamo da je fleksibilnost moguće povećati u bilo kom životnom dobu, pa i u onom trećem, i da dobra pokretljivost ima veliki značaj kako u prevenciji tako i u terapiji oboljenja zglobova i zglobnih veza a naročito zglobova kičmenog stuba.

Odložite posledice starosti -upražnjavanjem vežbi pokretljivosti i istezanja, odlažu se i umanjuju tegobe  koje nastaju usled degerativnih  promena zglobova kao posledica starenja.

Nikad lakša i jeftinija metoda za mnogo benefita, stoga ISTEŽITE SE!

Pročitajte: Mršavljenje i navike

 

 

 

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.