Navike su sastavni deo svakodnevnice i predstavljaju naše male rituale ili utehe. Postoje korisne navike koje nas čine srećnijim i zdravijim, ali postoje i one koje to nisu. Ako vas nešto ne čini srećnim, izađite iz začaranog obrasca ponašanja.

Osnovni ključ mršavljenja je da se promene navike.

 

Piše: Nataša Andrevski, fitness  trener i menadžer Fieste

Nemojte želeti dijetu, jer ćete onda ostati samo na nivou želje ,a nabacićete sebi teret koji će vas demotivisati, jer ćete imati utisak da nešto ne možete ili da u nečemu ne možete da istrajete. To narušava i samopouzdanje koje je ključ za našu ličnu sreću i dobar osećaj.

Food photo created by valeria_aksakova – www.freepik.com

Važno je  da ne izbacite ni jednu grupu namirnica iz ishrane. 

Ishrana obuhvata svu hranu koju konzumiramo u toku dana a koja nam je neophodna za svakodnevni život i rad, održavanje zdravlja, za rast i razvoj . Čoveku je neophodno više od 40 hranljivih materija (nutrijenata) koje se nalaze u različitim namirnicama, a ni jedna namirnica ne sadrži sve potrebne hranljive materije. Stoga ako ste na dijeti, nesvesno ili svesno čekate da se dijeta završi pa da se vratite starim navikama.

Pročitaj: Ishrana-sastavni deo zdravog života

Prilagodite svom karakteru

Redukujte postepeno ishranu i postepeno započnite da se bavite fizičkom aktivnošću. Ako ste od onih kojima je lakse da ”preseku”, tada ne morate ići postepeno već odmah izbacite slatkiše, grickalice ali svakako postepeno počnite sa vežbanjem.

Teško je držati se svih tih zdravih navika. Ako vam je lakše držite uvek pri ruci neke zdrave grickalice, jer ćete tako lakše odoleti nezdravim grickalicama.

Važno je održati balans.

Trudite se da svakodnevno jedete raznovrsnu hranu. Postavljanjem malih kratkoročnih ciljeva koje mozete da ostvarite pomoći će vam da dugoročno promenite svoje navike.

Pročitaj: Umerenim vežbanjem do vitke linije

Ne stavljajte fokus na ”veliki kraj” već uživajte u samom putovanju. Male pobede, svakog dana, učiniće svoje. I zaista to posmatrajte kao pobede – svaku zdravu novinu u ishrani ili vežbanju- i slobodno sebi čestitajte na tome.

Designed by Peoplecreations

Neka vam nova navika bude da jedete hranu koja hrani vas organizam voće, povrće, žitarice, mleko i mlečni proizvodi, namirnice bogate proteinima, jer treba da razumete da slatkiši hrane samo vašu ”glavu”. Oni spadaju u namirnice “utehe”- ne hrane vaš organizam već vaše emocije.

Vi birate.