Ako ste vremenski ograničeni,  a trebalo bi da odradite i snagu i kardio u jednom treningu,  sigurno se pitate šta prvo raditi? 

Međutim, pravo pitanje je, koji rezultat želite da postignete?

Najjednostavnije rečeno – trening snage menja vaš oblik, a kardio vaš obim.

I dok postoje različita mišljenja šta treba prvo raditi, ne treba zanemariti vežbe snage pa čak i ako želite da postanete bolji trkač ili plivač. Ako želite da izgubite na težini, pogotovo kada je prekomerna kilaža u pitanju, posvetite se svom kardio treningu čak i ako to znači da ćete preskočiti trening sa težinama, pogotovo kada ste kratki s vremenom.

Pročitajte još Šta se krije iza „Hoću da se dovedem u red“

Piše: Nataša Andrevska, fitness  trener i menadžer Fieste

 

 

Prema nedavnim istraživanjima  i mišljenju fitnes profesionalaca, objavljenih u The Journal of Strength and Conditioning Research, prvo bi trebalo odraditi trening snage.

Kada je u pitanju suzbijanje masnoća, značajne su i vežbe sa otporom (tegovi) i aerobne vežbe.  Prema istraživanjima i snaga i kardio smanjuju telesne masti znatno više od svake metode. Ali imajte na umu da je  pomenuta studija pokazala i da se masnoće i obim struka smanjuju kada kombinujete dve tehnike ili samo aerobnu aktivnost a da samo podizanje tereta ne utiče da se kilogrami smanjuju. Vežbe snage sa opterećenjem, svakako utiču na povećanje mišićne mase, a njen porast dalje utiče na ubrzavanje metabolizma i brže sagorevanje masti.

[                                                               Designed by Nensuria

Mnoge naučne studije takođe pokuzuju da aerobni trening može negativno uticati na razvoj snage, kada se izvodi pre vežbi sa tegovima, dok iste studije ne govore ništa kada je u pitanju obrnuti redosled, tj. snaga pa kardio. Ovde se ne govori o tome šta je bolje ili lošije od vežbi, već se odnosi na fiziološku promenu u mišićima.  Pa tako, aerobne aktivnosti (u zavisnosti od intenziteta) mogu da dovedu mišiće do zamora i da vam ponestane snage da odradite i vežbe sa tegovima.

Pročitajte jošUmerenim vežbanjem do vitke linije

PRONALAŽENJE FORMULE ZA USPEH

Svaki pojedinac ima različite ideje i mišljenje za ono što želi da postigne na svom treningu, i u zavisnosti od raspoloživog vremena, treba se prilagođavati svojim ciljevima. Ako spadate u rekreativne vežbače, preporuka je da eksperimentišete sa redosledom ove dve vrste treninga u okviru istog treninga i na osnovu toga zaključite šta vam više odgovara, prija i šta je za vas značajnije.

A ako još uvek niste sigurni u raspodeli treninga „šta pre“ onda ove dve vrste treninga rasporedite u različite dane i na taj način nećete morati da brinete da li će jedan uticati na drugi a na dnevnom nivou će te uštedeti i na vremenu.

Ako želite da radite za vaše telo a niste sigurni od čega početi – prvo snaga onda kardio.

 

Reference

Acute Effect of High-Intensity Aerobic Exercise Performed on Treadmill and Cycle Ergometer on Strength Performance

Combination of Body Mass-Based Resistance Training and High-Intensity Walking Can Improve Both Muscle Size and V˙O 2 Peak in Untrained Older Women

Pročitajte još Vežbate, a ne gubite na težini