Ovo zvuči kao trik pitanje, a zapravo i jeste, jer ako očekujete odgovor DA, onda vam se odogovor neće baš dopasti, ali objašnjenje će vam pomoći. Koliko puta ste pomislili  “eh da mi je samo da skinem stomak, da smanjim zadnjicu, da smršam samo u nogama ili da skinem salo sa ruku”?

Ako ste prisutni na društvenim mrežama, verovatno ste već izbombardovani pikantnim slikama ravnih stomaka, oblih zadnjica ili savetima “savršene vežbe za savršen stomak”, “kako skinuti salo sa stomaka”, “brazilska zadnjica u 3, 5, 12 koraka” i slično, a vi se i dalje pitate da li je to stvarno moguće.

Naime, sama ideja da se IZGUBI TEŽINA iz jednog ODREĐENOG DELA TELA kao i razmišljanje da se može ciljati na određene oblasti tela  i selektivno odlučiti gde će masti nestati,  nešto je što nauka svaki put potvrdi kao verovanje u neki mit, kao sto je mit o vilama, vilenjacima ili jednorogom konju.

Piše: Nataša Andrevski, fitness  trener i menadžer Fieste

 

Masne naslage su raspoređene po čitavom telu kao viscelarne i potkožne (subkutane). Viscelarne masti  se nalaze oko unutrašnjih organa i čini ga oko 20% ukupnog masnog tkiva. Potkožno masno tkivo čini oko 80% i distribuirano je dominantno u dve regije, abdominalnoj (predeo stomaka) i gluteo-femoralnoj (predeo oko kukova, zadnjice i butina) na osnovu čega se razlikuje više tipova gojaznosti. Prema raspodeli potkožnog masnog tkiva tj. njenoj lokalizaciji, postoje tipovi gojaznosti koji se dele na: ginoidni ili ženski tip (oblik kruške) i androidni ili muški tip (oblik jabuke). O tome smo pisali više u prethodnom blogu.  

Designed by Lyashenko

Razlika izmedju viscelarnih masti i potkožnog masnog tkiva je u strukturi, lipolitičkoj aktivnosti, reakciji na insulin i dr. Viscelarne masti predstavljaju metabolički aktivan deo masnog tkiva, pa možemo reći da  će brže reagovati na promenu ishrane i vežbanje. To znači da se one lakše skidaju, ali  loša vest je da je višak masti u ovim regijama povezan i sa većim rizikom od dijabetesa, bolesti srca i drugih oboljenja. S druge strane, višak potkožnog masnog tkiva koji se nalazi  oko kukova, zadnjice i butina, vrsta je  masti koja je metaboličkim neaktivna, nosi manji zdravstveni rizik ali se te masnoće i teže smanjuju.

Kada vežbate, dolazi do oslobađanja određenih hormona. Ti  hormoni reaguju na intenzitet vežbanja što sve ukupno utiče na gubitak metaboličkih masti, pa tako nекa od istraživanja sugerišu da intervalni trening sa visokim intenzitetom (HIIT), posebno može uticati na smanjenje vaših masti. Ako ovo nije trening po vašoj meri ili niste spremni za visoke intenzitete pokušajte sa umerenim cikličnim vežbanjem kao što su brzi hod, biciklizam, plivanje, trčanje, odnosno takozvanim aerobnim vežbanjem koje može da dovode do gubitka masti celog tela.

side-view-man-woman-doing-crunches_23

Da biste videli kako masne naslage NESTAJU, trebalo bi da smanjite UKUPNE telesne masti jer rad određene grupe mišića ne znači da ćete izgubiti masnoću koja pokriva i okružuje taj mišić. 

Vežbe koje vas primoravaju da aktivirate i  uključite misiće koji čine zadnjicu ( gluteus maximus, gluteus medius, gluteus minimus)  pomoći će vam povećate veličinu tih mišića, da smanjite CELOKUPNE telesne masti, ubrzate metabolizam jer ubrzavate puls, što znači da i vaše srce radi intezivnije, aktivirate kvadricepse, odnosno mišiće nogu. Ako pokušavate da izgubite npr. masnoću oko stomaka, aerobne vežbe visokog intenziteta u kombinaciji sa vežbama za stomak i zdravom ishranom, mogu vam pomoci u smanjivanju masti oko stomaka.

Da zaključimo,

ciljano gubljenje masti nije dovoljno efikasno u većini slučajeva, ali ako pokušavate da smanjite ili izgubite masne naslage oko stomaka i zadnjice, kombinacija treninga sa otporom i aerobne vežbe većeg intenziteta zajedno sa pravilno doziranom ishranom mogu vam pomoći u smanjivanju masti oko stomaka i zadnjice.

Znači, vežbanje i pravilno dozirana ishrana su KLJUČ uspeha u gubljenju potkožnog masnog tkiva (ne postoje čarobne pilule, magični napici i svemogući prahovi).

Ako vam se dopao tekst pročitajte i ovo:

Vežbate a ne gubite na težini ?

Insulinska rezistencija i fizička aktivnost kao neizbežan deo puta ka izlečenju